Breskvice koje ne pucaju – recept koji uvek uspeva

Breskvice koje ne pucaju – recept koji uvek uspeva

Breskvice su jedan od onih kolača koji uvek vraćaju uspomene na dom, porodična okupljanja i prazničnu toplinu.

Njihov mekani biskvit, sočna sredina i prepoznatljiv izgled čine ih pravim malim umetničkim delom na svakom stolu.

Iako izgledaju zahtevno, uz pravi recept breskvice su zapravo vrlo jednostavne za pripremu.

U nastavku vas vodim kroz jasna uputstva, praktične savete i proverene tehnike koje garantuju da vaše breskvice neće pucati, već će biti savršeno oblikovane, mekane i preukusne.

Šta su zapravo breskvice i zašto su toliko voljene

breskvice sitan kolač
Breskvice su tradicionalni sitni kolači sa mekanim testom, slatkim filom i dekoracijom u bojama/youtube

Breskvice su tradicionalni sitni kolači koji se najčešće pripremaju za praznike, slavlja i svečane trpeze.

Ono što ih izdvaja jeste spoj dva biskvita spojenih filom, oblikovanih i ukrašenih tako da podsećaju na pravu breskvu.

  • imaju neodoljivo mekanu i sočnu teksturu
  • izgledaju dekorativno i svečano
  • lako se prilagođavaju različitim ukusima
  • predstavljaju simbol domaće tradicije i zajedništva

Recept za breskvice koje ne pucaju

breskvice sastojci
Sastojci za breskvice obuhvataju jaja, šećer, mleko, ulje, brašno, prašak za pecivo, džem, rum, boje i šećer za valjanje/youtube

Sastojci za testo

  • 2 jaja
  • 170 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml mleka
  • 180 ml ulja
  • 500 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo

Pečenje: 15 minuta na 150 stepeni.

Priprema testa

breskvice priprema
Priprema testa za breskvice podrazumeva mućenje sastojaka, dodavanje brašna i oblikovanje malih kuglica za pečenje/youtube
  1. Umutiti jaja, šećer i vanilin šećer.
  2. Dodati mleko i ulje i sjediniti.
  3. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i zamesiti mekše testo.
  4. Oblikovati jednake male kuglice.
  5. Peći 15 minuta na 150 stepeni, dok blago ne porumene.
  6. Ohladiti i pažljivo izdubiti svaku polovinu.

Nadev

Priprema fila za breskvice obuhvata mešanje izdubljenih mrvica sa džemom, rumom i malo vode do guste mazive smese
Priprema fila za breskvice obuhvata mešanje izdubljenih mrvica sa džemom, rumom i malo vode do guste mazive smese/youtube
  • izdubljeni ostatci keksića
  • malo ruma
  • džem od jagode
  • par kapi limunovog ekstrakta
  • malo vode
  • crvena i žuta boja
  • kristal šećer za valjanje

Priprema nadeva

  1. Pomešati izdubljene mrvice, džem, rum i limunov ekstrakt.
  2. Dodati malo vode po potrebi da fil bude maziv.
  3. Puniti polovice i spajati ih u oblik breskvice.
  4. Kratko umočiti jednu stranu u žutu, drugu u crvenu boju.
  5. Uvaljati u kristal šećer i ostaviti da odstoje nekoliko sati.

Kako dobiti savršen oblik breskvica

breskvice priprema
Savršen oblik breskvica postiže se formiranjem jednakih kuglica i hlađenjem testa pre pečenja/youtube
  • Kuglice treba da budu iste veličine.
  • Ne pravite prevelike da se ne bi deformisale.
  • Testo mora biti dobro ohlađeno pre pečenja.
  • Ostavite gotove breskvice da odstoje da bi omekšale.

Tabela sastojaka

Sastojak Količina
Šećer 200 g
Mast 100 ml
Jaja 2 kom
Brašno 350 g
Prašak za pecivo 1/2 kesice
Džem po izboru
Mleko za valjanje
Kokos ili šećer za dekoraciju

Najvažniji saveti za savršene breskvice

breskvice valjanje u šećer
Najvažniji saveti za savršene breskvice su kvalitetni sastojci i dobro ohlađeno testo/youtube

Birajte kvalitetne sastojke

Kvalitetna mast, dobar džem i sveži sastojci daju veliki doprinos finalnom ukusu.

Hlađenje testa je ključ

Testo mora odstajati najmanje 30 minuta u frižideru kako bi zadržalo oblik tokom pečenja.

Greške koje treba izbeći

  • Previše brašna čini testo tvrdim.
  • Predugo pečenje isušuje kolače.
  • Preskakanje hlađenja dovodi do pucanja.

Završna reč

Breskvice su jedan od najlepših kolača domaće kuhinje i pravo zadovoljstvo koje osvaja na prvi pogled.

Uz ovaj jednostavan recept i proverene savete, lako ćete napraviti breskvice koje ne pucaju i koje će oduševiti svakog ko ih proba.

Malo truda i pažnje biće dovoljno da postanete pravi majstor ovog tradicionalnog kolača.

Milica Stefanović
Milica godinama priprema poslastice za svoju porodicu i prijatelje. Na sajtu deli recepte koji uspevaju iz prvog puta, sa puno praktičnih saveta za domaćice i sve koji vole da peku.
Back To Top