Breskvice su jedan od onih kolača koji uvek vraćaju uspomene na dom, porodična okupljanja i prazničnu toplinu.
Njihov mekani biskvit, sočna sredina i prepoznatljiv izgled čine ih pravim malim umetničkim delom na svakom stolu.
Iako izgledaju zahtevno, uz pravi recept breskvice su zapravo vrlo jednostavne za pripremu.
U nastavku vas vodim kroz jasna uputstva, praktične savete i proverene tehnike koje garantuju da vaše breskvice neće pucati, već će biti savršeno oblikovane, mekane i preukusne.
Šta su zapravo breskvice i zašto su toliko voljene

Breskvice su tradicionalni sitni kolači koji se najčešće pripremaju za praznike, slavlja i svečane trpeze.
Ono što ih izdvaja jeste spoj dva biskvita spojenih filom, oblikovanih i ukrašenih tako da podsećaju na pravu breskvu.
- imaju neodoljivo mekanu i sočnu teksturu
- izgledaju dekorativno i svečano
- lako se prilagođavaju različitim ukusima
- predstavljaju simbol domaće tradicije i zajedništva
Recept za breskvice koje ne pucaju

Sastojci za testo
- 2 jaja
- 170 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 ml mleka
- 180 ml ulja
- 500 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
Pečenje: 15 minuta na 150 stepeni.
Priprema testa

- Umutiti jaja, šećer i vanilin šećer.
- Dodati mleko i ulje i sjediniti.
- Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i zamesiti mekše testo.
- Oblikovati jednake male kuglice.
- Peći 15 minuta na 150 stepeni, dok blago ne porumene.
- Ohladiti i pažljivo izdubiti svaku polovinu.
Nadev

- izdubljeni ostatci keksića
- malo ruma
- džem od jagode
- par kapi limunovog ekstrakta
- malo vode
- crvena i žuta boja
- kristal šećer za valjanje
Priprema nadeva
- Pomešati izdubljene mrvice, džem, rum i limunov ekstrakt.
- Dodati malo vode po potrebi da fil bude maziv.
- Puniti polovice i spajati ih u oblik breskvice.
- Kratko umočiti jednu stranu u žutu, drugu u crvenu boju.
- Uvaljati u kristal šećer i ostaviti da odstoje nekoliko sati.
Kako dobiti savršen oblik breskvica

- Kuglice treba da budu iste veličine.
- Ne pravite prevelike da se ne bi deformisale.
- Testo mora biti dobro ohlađeno pre pečenja.
- Ostavite gotove breskvice da odstoje da bi omekšale.
Tabela sastojaka
| Sastojak | Količina |
|---|---|
| Šećer | 200 g |
| Mast | 100 ml |
| Jaja | 2 kom |
| Brašno | 350 g |
| Prašak za pecivo | 1/2 kesice |
| Džem | po izboru |
| Mleko | za valjanje |
| Kokos ili šećer | za dekoraciju |
Najvažniji saveti za savršene breskvice

Birajte kvalitetne sastojke
Kvalitetna mast, dobar džem i sveži sastojci daju veliki doprinos finalnom ukusu.
Hlađenje testa je ključ
Testo mora odstajati najmanje 30 minuta u frižideru kako bi zadržalo oblik tokom pečenja.
Greške koje treba izbeći
- Previše brašna čini testo tvrdim.
- Predugo pečenje isušuje kolače.
- Preskakanje hlađenja dovodi do pucanja.
Završna reč
Breskvice su jedan od najlepših kolača domaće kuhinje i pravo zadovoljstvo koje osvaja na prvi pogled.
Uz ovaj jednostavan recept i proverene savete, lako ćete napraviti breskvice koje ne pucaju i koje će oduševiti svakog ko ih proba.
Malo truda i pažnje biće dovoljno da postanete pravi majstor ovog tradicionalnog kolača.
